Förskolan

Förskolan på Särö Montessori heter Daggdroppen. Här finns ett 20-tal barn och fyra pedagoger.

Intagning sker normalt endast till höstterminsstarten men vi är väldigt flexibla med inskolningen och kan skola in barn redan innan sommaruppehållet om det passar bättre. Ibland görs intagning även till vårterminsstarten. Barn med syskon som redan går på Särö Montessori har förtur.

Vill du sätta upp ditt barn i kö?
Använd vår webbaserade köanmälan nedan, så återkommer vi till dig:
Förskolan
Grundskolan

Önskar ni ställa ert/era barn i kö till förskola samt kommande grundskola, vänligen fyll i båda formulären.

Vad utmärker en Montessoriförskola?
På Daggdroppen tillämpar vi Montessori-pedagogik. Den handlar om att ta tillvara på varje barns instinktiva lust att lära. När man är intresserad av något så tycker man att det är roligt att fördjupa sig i det och man lär sig mycket bättre.

På Daggdroppen har vi inte “fri lek” hela dagarna, utan förmiddagarna ägnar vi åt så kallade arbetspass, lite mer genomtänkt lek skulle man kunna säga. Barnen väljer själva vad de vill arbeta med. Det kan vara vanliga aktiviteter som att baka, lägga pärlplattor eller bygga torn. Men varje aktivitet har en pedagogisk tanke som gör att barnen tränar logiskt, matematiskt tänkande såväl som skrivförmåga, språkkänsla och grammatik. Till vår hjälp har vi pedagogiskt arbetsmateriel som barnen lär sig att vara rädda om.

Läs mer om tankarna bakom Montessoripedagogiken på Svenska Montessoriförbundets hemsida.

Hur ser en dag på Daggdroppen ut?
När barnen kommer till förskolan hälsar vi genom att ta i hand och titta i ögonen. Detta gör att barnen känner sig sedda och välkomna. På förmiddagen är det ett långt samman-hängande arbetspass, något som är viktigt för att uppnå koncentration. Barnen väljer då fritt vilken av Montessoripedagogikens åtskilliga aktiviteter de vill ägna sig åt. De får arbeta ostört och i egen takt. Om de blir hungriga äter de sin medhavda frukt. Minst en dag i veckan har vi utflykt på förmiddagarna. Då går vi till skogen eller till en stor lekplats. Ibland åker vi till ishallen, går på teater, bio eller gör någon annan kulturell aktivitet.

Innan lunch har vi en halvtimmes lång samling. Då berättar barnen om viktiga saker som hänt dem, vi pratar om aktuella händelser i världen, vi sjunger och läser sagor. Klockan 11.30 är det lunch. Barnen lär sig bordsskick, de dukar och dukar av och tackar för maten. Och, inte minst viktigt, de lär sig uppskatta riktig mat.

Efter maten går vi ut på vår fina gård. Det gör vi varje dag, oavsett väder. Här kan barnen gunga, spela fotboll, klappa fåren och klättra i träd. Om vädret tillåter äter vi mellanmål utomhus. Sedan är det fri lek fram till dess att barnen hämtas.