Föräldrar

Särö Montessori är ett föräldrakooperativ och allt som sker på skolan, förutom den pedagogiska verksamheten, bygger på föräldraengagemang och förutsätter att alla är beredda att lägga ner tid och engagemang i barnens förskola/skola. Verksamhetens huvudman är skolans styrelse, vilken består av föräldrarepresentanter.

Det är önskvärt att samtliga familjer någon gång under åren på skolan åtar sig ett uppdrag i styrelsen.

Arbetsgrupper
Alla familjer ingår i en given arbetsgrupp. Utöver det arbete som görs i arbetsgrupperna hjälps föräldrarna åt med löpande underhåll. Två gånger per termin har vi arbetsdagar, då vi föräldrar underhåller och sköter om vår inomhus- och utomhusmiljö.

Löpande skötsel och arbetsdagar
Utöver det arbete som görs i arbetsgrupperna hjälps vi åt med löpande underhåll. Två gånger per termin, alltid på en helg, har vi så kallade arbetsdagar. Då samlas alla familjerna och under några timmar betar vi av listan med saker som behöver åtgärdas. Det kan vara allt från att laga staket och måla fasad till att grovrengöra ugnar och tapetsera. Och självklart tar vi en gemensam paus för lunch som vår arrangemangsgrupp har lagat.

På vardagarna är det barnen och lärarna som ser till att våra djur får mat och vatten, men på helgerna är det föräldrarna som delar på ansvaret och ett par gånger om året får man åka och se efter våra härliga djur. Det tar inte mer än en halvtimme per gång.

Självvalt föräldraengagemang
Föräldrar utför vissa arbetsuppgifter för att minska verksamhetens utgifter. Men också för att umgås och vara delaktiga i barnens skolmiljö. Pengarna vi sparar på föräldrarnas insatser kommer våra barn till nytta i form av bättre arbetsmateriel, godare skolmat och roliga aktiviteter. Vi ger av vår tid för att våra barn ska få det bättre, helt enkelt.

Vad vi gör – vilka tjänster vi ska köpa in och vilka vi kan tänka oss att utföra själva – bestämmer vi i föräldraföreningen. Vi har t ex valt att köpa in daglig städning och föräldrar hjälper bara till med specialstädning inom ramen för arbetsdagarna. Rena och fräscha lokaler och hög undervisningskvalitet är något vi värderar högt och därför har vi valt att lägga pengar på det. Måla staket kan vi däremot göra själva.

Varför ska man välja Särö Montessori?
Skolans motto är ”Den bästa skolan för våra barn”. Vilken förälder vill inte ha det? Men vad som gör Särö Montessori till ”den bästa skolan” är förstås individuellt. Här är några föräldrars svar på frågan vad de tycker är det bästa med Särö Montessori:

”Den fantastiska miljön, det är som taget ur en Astrid Lindgren-bok. Barnen klättrar i äppelträd och matar får! De får en väldigt trygg uppväxt här.”

”Att man utgår från barnen hela tiden. På vårt förra dagis satt alla barn på tripp-trapp-stolar. Här är det istället de vuxna som får anpassa sig till barnen och sitta på barnstolar. Och det är ju helt rätt när man tänker efter.”

”Det bästa är att våra barn trivs förstås. Men också att vi lärt känna så många andra föräldrar. Vi har väldigt roligt ihop och vi har fått många vänner för livet.”

”Personalen är fantastisk, de är alltid så lugna och pedagogiska. Barnen blir väldigt harmoniska.”

”Att de hittar på så mycket aktiviteter. Dels åker de iväg till biblioteket, provar på att olika sporter eller går på någon teaterföreställning. Men sen ordnar de ju så mycket själva också. Det är höstmarknad, filmfestival, disco, melodifestival och vernissage. Och Nobelfesten! Barnen är bara sååå fina när de dansar styrdans i långklänning och kostym!”