Grundskola
Om grundskolan
Skolan är liten med en vacker och trivsam inne- och utemiljö, vilket barn och vuxna värnar om att bevara.
På Särö Montessoriskola bedrivs undervisning från förskoleklass till och med årskurs 5. Eleverna arbetar i åldersblandade grupper vilket ger varje individ möjlighet att utvecklas utifrån sin nivå samt lära av varandra. Eleverna i förskoleklass till årskurs 2 utgör den yngre elevgruppen och i den äldre går de som tillhör årskurs 3 till 5. Varje elevgrupp består av cirka 30-32 elever fördelade på ungefär 10 stycken i varje årskurs.
Eleverna möts av behörig personal som alla känner ett gemensamt ansvar för samtliga elever. Skolan har hög lärartäthet för att skapa de bästa förutsättningar för inlärning och kunskapsutveckling samt upplevd trygghet och trivsel. Verksamheten följer Skollag och Läroplan (Lgr22).
Eleverna ges även möjlighet till inflytande över verksamheten genom regelbundna klassråd och elevråd.
Eleverna inkluderas i verksamheten på flera sätt, de har till exempel ansvar för planering och genomförande av idrottslektioner, ett tillfälle i veckan. De har även ansvarsområden kring den gemensamma miljön, det kan vara att vattna blommor, källsortera och städa utemiljön.
Skolan använder den digitala plattformen Schoolsoft för information och kommunikation om eleverna.
Särö Montessoriskola är kostnadsfri och alla elever är välkomna!
Vid intresse att ansöka om skolplats gå till ”fliken” Kontakt för instruktioner.
Läs mer om pedagogiken på Svenska Montessoriförbundets hemsida.
En skoldag
Skoldagen börjar klockan 8.00 med lärarledda arbetspass fram till lunch.
I den yngre elevgruppen varvas gemensamma ämnespass med att varje elev arbetar utifrån en individuell planering.
Den äldre elevgruppen arbetar med långa ämnespass. Under förmiddagar bryts inte undervisningen för rast, eleverna arbetar fram till lunch och tar kortare pauser efter behov.
Lunch serveras klockan 12.00 i klassrummen där lärare och annan personal äter tillsammans med eleverna. De är involverade i att duka fram till lunch, duka av efter måltiden och torka borden.
Efter lunch och rast fortsätter skoldagen med lektioner fram till att fritidshemmets pedagogiska verksamhet tar över eller hemgång.
När eleverna slutar på Särö Montessoriskola är ambitionen att de är trygga, har en stark tro på sin förmåga, är nyfikna på omvärlden och väl rustade för vidare utbildning.